Информации за Лекар


Проф. д-р Јордан Савески
Специјалист трауматолог Трауматологија
Аџибадем Систина

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Образование

1995 Професор по предметот хирургија – Медицински факултет - Скопје
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, Р Македонија 1990 Супспецијалист по трауматологија -Медицински факултет - Скопје
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, Р Македонија 1985 Вонреден професор по предметот хирургија – Медицински факултет - Скопје
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, Р Македонија 1984 Доктор по медицински науки – Медицински факултет - Скопје
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, Р Македонија 1975 Медицински факултет – Скопје, aсистент по предметот хирургија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, Р Македонија 1975 Специјалист по хирургија - Медицински факултет - Скопје
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, Р Македонија 1969 Медицински факултет - Скопје
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, Р Македонија

Работно искуство

2010 - сега Клиничка болница „Аџибадем Систина“
Оддел за трауматологија 2005 -2006 Универзитетски клиинички центар - Скопје
Клиника за трауматологија, шеф на клиника 2001 -2004 Медицински факултет – Скопје - декан
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, Р Македонија 1999 - 2001 Медицински факултет – Скопје - декан
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, Р Македонија 1999 Универзитетски клиинички центар - Скопје
Клиника за трауматологија, шеф на клиника 1997 - 1999 Универзитетски клиинички центар - Скопје
Клиника за хирургија, шеф на клиника 1997 Македонско здружение на хирурзи по трауматологија и ортопедија
претседател 1995 Универзитетски клиинички центар - Скопје
Хируршки клиники, шеф на оддел 1990 - 1994 Вице-декан –Медицински факултет - Скопје
Универзитет Св. Кирил и Методиј - Скопје 1989 Македонското здружение на хирурзи, 
претседател 1989 Универзитетски клиинички центар - Скопје
Клиника за трауматологија, шеф на оддел

Странски едукации и тренинг

-1980: “Vahda” Hospital Derna, Libya. -1981: ²Exchange Visitor Program² N P-1-0577 Ohio State University College of Medicine, Riverside Methodist Hospital, Columbus, Ohio. Cook County Hospital, Chicago Illinois, traumatology. -1988: Medizinische Hohschule Unfall Chirurgische-Klinik Hanover, Germany. -1989: Department of Orthopaedics and Traumatology, Helsinki University Central Hospital, Helsinki, Finland. -1990: Riversade Methodists Hospital Columbos, Ohio. -1995 Riversade Methodists Hospital, Grant Medical Center Trauma Center I level, Columbos, Ohio. - 1999: BG Trauma Clinic, Ludwigshafen - 2001: BG Trauma Clinic, Ludwigshafen

Награди

-1980: SFR Yugoslavia-silver medal for health and education.

-Macedonial Medical Association- many medals for health and education. -1998: Medical Faculty- medal for contribution in the improvement of the education -1998: University "Sts. Cyril and Methodius"-medal for affirmation of the University. -2004: "11 Oktomvri" award-the highest social acknowledgement for outstanding achievement for Republic of Macedonia on the field of science and education. -2005: " Sts. Cyril and Methodius" award for affirmation of the University "Sts. Cyril and Methodius" and the Medical Faculty and promotion of the education. - 2007: Medical Faculty-medal for contribution in the improvement of the education.

Членства

-1989 , President of Macedonian Association of Surgeons; -American Association of Orthopaedic Surgeons (AAOS) -European Association of Orthopaedic and Trauma Surgeons, -European Association for Emergency Surgery and Traumatology, -Alumni AO Association (Switzerland), -Yugoslav Association of Orthopaedic and Trauma Surgeons, -Bulgarian Orthopaedics and Trauma Association (Honored Member) - AO Spine -Serbian Orthopaedic – Traumatologic Association – SOTA (Honored Member) -Israel Orthopaedic Association – IOA (Honored Member)

Конгреси и Организации

-Several Macedonian and Yugoslav Congresses (President, member of organizing committees); - Vice President of the First Congress of Macedonian Orthopaedists and Traumatologists-Skopje, 1999; -President of the Second Congress of MacedonianSurgeons-Ohrid, 2000; -President of the Second Congress of Macedonian Orthopaedists and Traumatologists-Ohrid, 2002. -President of the Third Congress of Macedonian Orthopaedists and Traumatologists-Ohrid, 2009. -President of the 9th Annual Meeting of theSpine Experts Group, Skopje, 2011

Публикации

- Polytrauma care-Neurosurgery;1989, - Shock-Cardiopulmonary resuscitation; 1994 - First aid and protection; 1996 - Contemporary approach to diagnostics and therapy in medicine 2000-Head Editor of Surgery-Prof. Dr. Jordan Saveski, - Fractures of pelvic ring and acetabulum;2003, - Spinal injuries, 2006, - Open fracturesand gunshot injuries (in press)

СВЕДОШТВА

Човечноста е заштитен знак за „Аџибадем Систина“

Извор: Hello Magazin Сите ја обожаваат, ѝ се восхитуваат и ја сакаат. Но, кога лично ќе ја запознаете веднаш сфаќате и зошто. Едноставно ве маѓепсува… Read More

НОВОСТИ И НАСТАНИ

Д-р Душко Михајлоски: Магнетната резонанца 3 Tesla ќе донесе нова ера во дијагностиката

Инвестирањето во најсовремениот апарат за магнетна резонанца 3 Tesla е уште една потврда за определбата на „Аџибадем Систина“ да биде лидер во… Read More

MRI 3 Tesla - Нова ера во дијагностиката

MRI 3 Tesla претставува најсовремен апарат за магнетна резонанца, кој за првпат во…

Радиохирургија на револуционерниот TRILOGY единствено во „Аџибадем Систина“

Радиохирургијата е тип на зрачна терапија со која се третираат тумори, најчесто во…

Language