Mllefi dhe kanceri

Më së shpeshti ky emocion paraqitet për shkak se njerëzit në një moment ndjejnë se duhet të ndalen me mënyrën e tyre të zakonshme të jetës dhe të mësohen me situatën e porsakrijuar.

Zemërimi dhe mllefi janë ndjenja të përbashkëta te pothuaj të gjithë njerëzit, te të cilët është diagnostikuar kanceri. Edhe pse mllefi është reagimi i parë emocional, zemërimi mund të zhvillohet gjatë trajtimit. Më shpesh ky emocion paraqitet për se njerëzit në një moment ndjejnë se duhet të ndalen me mënyrën e tyre të zakonshme të jetës dhe të mësohen me situatën e porsakrijuar. Të tjerët, ndjejnë mllef për shkak të brengës se si anëtarët e familjes së tyre do të reagojnë ndaj diagnozës. Shumë njerëz pyeten “pse pikërisht unë?”. Ndonjëherë edhe efektet e padëshiruara nga terapia me rrezatim dhe kimioterapia, siç janë problemet me gjumin, lodhjen, dhimbjen, gërditje, rënia e flokëve, mund të bëjnë që edhe pacientët të cilët janë optimistë të bëhen nervoz, të dëshpëruar, idhnarë. Dr. Vlladimir Ortakov, neuropsikiatër, sqaron se shumë njerëz të cilët jetojnë me kancer ndjehen faktorë dhe të zemëruar, nuk dinë çfarë të bëjnë që t’i shprehin ndjenjat e tyre. Si rezultat i kësaj, njerëzit mund të bien në depresion dhe të kërkojnë mënyrë se si mllefin e tyre ta neutralizojnë me alkool ose drogë.

Ballafaqimi me mllefin

Mënyra më e mirë që të ballafaqoheni me mllefin është të identifikohet de të gjendet mënyrë e shëndetshme që të shprehet. Dr. Ortakov këshillon si të ballafaqoheni kur do të mbizotërojë ndjenja e mllefit:

Pranojeni mllefin tuaj – pranoni se jeni i mllefosur dhe nervoz për shkak të sëmundjes dhe përpiquni të ndryshoni veten. Shpresa dhe energjia pozitive janë ato që do t’ju ndihmojnë më lehtë ta kaloni procesin e mjekimit. Shprehja e emocioneve është më e thjeshtë se fshehja e tyre.

Mos e derdhni mllefin mbi të afërmit – pacientët me kancer shumë shpesh fokusohen në sëmundjen e  tyre dhe nuk e vërejnë mbështetjen e më të afërmve, e kjo është më e nevojshme në ato momente.

Mos mbani maskë – ndonjëherë është shumë më lehtë që mllefin dhe zemërimin ta ndani me të afërmit tuaj, se sa të mbani maskë dhe të aktroni. Bisedoni me të afërmit tuaj, ata janë këtu për ju, para tyre mund të derdhni lot, ta thoni frikën tuaj më të thellë. Sqarojuni atyre se ata i dashuroni edhe kur ju jeni të mllefosur dhe të zemëruar.

Nëse e drejtoni si duhet mllefin, ai mund të jetë edhe burim i energjisë pozitive, i cili do t’ju shtyjë të luftoni me sëmundjen dhe t’i ndryshoni punët nga e mira. Zemërimi lidhur me kancerin mund t’ju sigurojë fuqi për tejkalimin e sfidave gjatë mjekimit.

• Bisedoni lidhur me shkaqet që kanë sjellë deri te zemërimi dhe mllefi

• Merruni me ndonjë aktivitet fizik me intensitet të plotë derisa jeni të zemëruar

• Merruni me ndonjë sport të caktuar dhe kështu do ta shpenzoni energjinë negative

• Shkoni në pyllin më të afërm dhe bërtisni me zë të lartë, ose shkoni në ndonjë ndeshje sportive

• Vizitoni psikiatrin dhe me atë bisedoni për mllefin tuaj

• Shkoni në jogë, dëgjoni muzikë ose merruni me art dhe lirojuni nga ndjenjat

• Anëtarësohuni në grupet për mbështetje të pacientëve me kancer, e me ata ndani ndjenjat tuaja

NEWS & EVENTS

Rezonanca magnetike 3 Tesla do të sjellë një epokë të re në diagnostikim, Dr. Dushko Mihajlloski

Investimi në aparatin më bashkëkohor për rezonancë magnetike 3 Tesla, është edhe një konfirmim i cili tregon që “Acibadem Sistina” është lider në… Read More

MRI 3 Tesla - Një epokë e re në diagnostikim

MRI 3 Tesla është aparati më bashkëkohor për rezonancë magnetike, i cili gjendet për herë…

Radiokirurgjia e aparatit revolucionar TRILOGY vetëm në "Acibadem Sistina"

Radiokirurgjia është një lloj i terapisë rrezatuese që përdoret për trajtimin e tumoreve,…

TESTIMONIALS

Humanizmi është shenja mbrojtëse për “Acibadem Sistina”

source: Hello Magazin Të gjithë e adhurojnë, i mahniten dhe e duan. Por, kur do ta njoftoni personalisht menjëherë do ta kuptoni se pse. Thjesht j… Read More

Language